feature2
Blog

Minimalizmus – 5 dolog, amit rosszul csinálok

feature2

Már a legutóbbi bejegyzésben is említettem, hogy mostanában szimpatizálok a minimalista gondolkodásmóddal, de akkor még csak lakberendezés tekintetében esett szó erről az irányzatról. Sokat olvasok a minimalizmusról olyanoktól, akik régóta ezt a szemléletmódot követik, és a lakberendezésen felül az élet más területein is hatással voltak/vannak rám azok a dolgok, amiket ebből megtanultam. Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veletek azt is, hogy miben nyertem inspirációt, miben változtatta meg a gondolkodásomat mindaz, amit a minimalizmussal kapcsolatban olvastam.

A minimalizmusnak is vannak szintjei, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy egyénenként radikálisan eltérő lehet a minimalista életmód kivitelezése. Van, aki teljesen átlagos életet él a családjával, háza és autója van, mások pedig kvázi remeteként élnek egy eldugott helyen egy kunyhóban, mindenféle technológia vagy elektromos kütyü nélkül. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a minimalizmus valójában a felesleges dolgok elhagyásáról szól, hogy minden idő és energia arra korlátozódjon, ami valóban fontos az életben.

Engem egyáltalán nem vonz a “hardcore” minimalizmus, nem szeretnék megválni a számítógépemtől vagy a telefonomtól, internet nélkül élni, vagy épp teljesen sterillé tenni a környezetemet, de néhány dologban igenis úgy érzem, változtatnom kell az életemben. Persze egy olyan embernek, aki egyáltalán nem ebben az életfelfogásban szocializálódott, nem lehet egyik napról a másikra szélsőségesen megváltoztatni az életvitelét, emiatt szerintem hosszú távon mindenképp akkora lépésekben érdemes haladni, amit egyszerre megvalósíthatónak ítélünk. Éppen ezért nincs is előttem egy cél, hogy milyen emberré szeretnék válni, egyszerűen csak hagyom, hogy megérjenek bennem ezek a gondolatok, és idővel megmutatkozzanak a tetteimen és a gondolkodásmódomon is, ahogy a világ felé viszonyulok. Mindenesetre ezzel kapcsolatban szeretném megosztani veletek azt az 5 dolgot, amit leginkább átértékeltem az utóbbi időben.

1. Funkció nélküli tárgyak

Amit talán a leginkább sikerült elhagynom mára, de még mindig elő-előkerül problémaként, az a funkció nélküli tárgyak gyűjtögetése. Ez alól természetesen kivételt képeznek a dekorációs elemek, amik bár valóban semmilyen gyakorlati haszonnal nem bírnak, de a dekoráció az én véleményem szerint teljesen legitim funkciónak számít, így ezek a dolgok egyáltalán nem haszontalanok. Egy esztétikus lakásban sokkal komfortosabban érzi magát az ember, a kellemes környezet javít a hangulaton és ezáltal növeli a munkamorált, vagy a produktivitásra való hajlandóságot is. Emiatt szerintem semmiképpen nem tekinthető feleslegesnek az, amivel esztétikusabbá, barátságosabbá teszed az otthonodat. De az azonos funkcióval rendelkező tárgyak felhalmozása szerintem már ebbe a kategóriába tartozik. Teljesen felesleges a háztartásban 4 olló, 12 ugyanolyan edény, 5-féle sampon, és még sorolhatnám. Ugyanide tartoznak a kacatok, akár szuvenírek, amiket utazásokról hoztunk, vagy kaptunk másoktól, vagy olyan haszontalan tárgyak, amikhez pusztán érzelmi alapon ragaszkodunk, akár régi füzetek, sulis emlékek, idejétmúlt, de még működő elektronikai kütyük, barátoktól kapott figurák vagy egyéb limlomok. Ezektől persze nagyon nehéz megválni, én is időről-időre megpróbálkozom tovább tolni azt az érzelmi határvonalat, amennyire kötődnöm kell egy adott tárgyhoz ahhoz, hogy megőrizzem.

2. Hosszú távra tervezés

Ez az a pont, amivel én a leginkább hadilábon állok, és amiben a legnagyobb szükségem lenne egy paradigmaváltásra. Sokszor nem gondolok bele, hogy az adott terméket ki fogom-e használni, megéri-e azt a pénzt, amit belefektetek, ki tudom-e jelenteni, hogy egy év múlva is biztosan használni akarom majd. Ebben komoly szerepe van az impulzív vásárlásaimnak, amikor például meglátok egy leárazott bútort, ami nagyon tetszik, és gyorsan megrendelem, hogy milyen jó is lesz majd a szobámba. Aztán persze ezekből lesznek az eladásra szánt alig használt dolgaim, mert kiderül, hogy mégsem passzol minden össze, amit megrendeltem, túl kicsi, túl nagy, nem gondoltam át pontosan, hogy hova is akarom rakni, stb. Szeretném, ha az ilyen jellegű vásárlásokat megelőzné egy sokkal átgondoltabb tervezési folyamat, és nem az motiválná a hirtelen döntéseimet, hogy valami épp le van árazva, vagy utolsó darab. Akció mindig lesz, akkor is, amikor már tudom, hogy pontosan mit akarok, legfeljebb másik márkából, vagy egy kicsit másmilyen termékre. Illetve a leárazásokon való vásárlás is sokszor arra ösztönöz, hogy csak azért vegyek meg egy terméket, mert leárazás van, de reggel még nem jutott eszembe, hogy szükségem lenne rá. Ez alól kivétel persze az olyan leárazás, amiben valami olyasmi terméket árulnak, amit mindenképpen szerettem volna megvásárolni.

3. Bevásárlólista

Nagyon utálok ételt elpazarolni, vagy kidobni, mégis sokszor meg kell tennem azért, mert nem vásároltam elég körültekintően előre. Szinte kivétel nélkül úgy szoktam bevásárolni, hogy összeírom azokat a dolgokat, amiket mindenképpen szeretnék megvenni a boltban, de azért nyitott szemmel járkálok a sorok között, és ami még megtetszik, azt beteszem a kosárba a többi mellé. Vagy épp kitalálom, hogy legyen otthon 8-féle zöldség, meg még 3 másik romlandó étel, amit persze aztán képtelen vagyok mind elfogyasztani, mielőtt megrohadna a hűtőmben. Ez nem csak anyagilag jelent többlet költséget, de rengeteg étel kárba vész miatta. Jó ötletnek tartom azt a felfogást, hogy az ember eltervezi, hogy pontosan mire van szüksége az adott héten, és csak azt veszi meg a boltban, semmi mást.

4. Trendek követése

A divat- és szépségipar naponta áll elő újabb és újabb trendekkel, amik néhány héten belül, jobb esetben egy-két éven belül idejétmúltnak számítanak majd, és szinte lehetetlen kihasználni/elhasználni a megvásárolt darabokat, mielőtt megvennénk az újabbat. Ez különösen igaz az öltözködésre, és az aktuális divatra, ami bár tényleg szuper módja az önkifejezésnek, de folyamatosan megtapasztalom magamon, hogy a vagyon pénzért vásárolt ruháimat a következő három hónapon belül biztosan megunom, elteszem őket a szekrényem mélyére és talán néhány havonta egyszer előveszem, amikor épp meglátom, és kedvem van felvenni. Sokkal praktikusabb megoldás inkább időtálló, egyszínű ruhákat betárazni, és azokat variálni hosszú távon (és ezek általában még olcsóbbak is). Persze szerintem semmi baj nincs azzal, ha azért éves szinten van némi fluktuáció a ruhatáramban, és időről-időre beszerzek új ruhadarabokat, a régieket pedig eladományozom, de arra biztos nincs szükségem, hogy havonta vásároljak új ruhákat.

5. Ruhák/sminkek/kozmetikumok felhalmozása

Ez a pont egy kicsit kéz a kézben jár az előzővel, vagy talán inkább annak következménye. Beauty videósként különösen akut probléma a sminkek és kozmetikumok felhalmozása, amiket aztán szinte soha nem tudok teljesen elhasználni, de mivel mindegyiknek másféle színe/szaga/állaga/hatása van, így nincs szívem bármelyiktől is megválni. Ez viszont sokszor azt eredményezi, hogy egy-egy adott sminktermék vagy kozmetikum gyakorlatilag azelőtt lejár, hogy ténylegesen használni tudtam volna, miközben rengeteg helyet is foglal a tárolásuk. Ruhák esetében ez inkább a különböző stílusú, de azonos funkcióval rendelkező darabokra igaz, tehát teljesen felesleges, hogy az embernek 48 pár cipője, és 52 darab táskája legyen. Tudom, tudom, hogy egy táska, vagy egy pár cipő nem megy mindenhez, és nem is gondolom, hogy ne tarthatna ezekből többet is az ember, de konkrétan halmozni ezeket megint csak rengeteg pénzt, és rengeteg tárolókapacitást igényel. Nagyon szeretnék egyszer eljutni oda, hogy komoly szelektálást tartsak a sminktermékeim és a ruháim között, és maximum 3-ra limitáljam az azonos funkciójú dolgok számát, amikről biztosan tudom, hogy el fogom tudni használni őket, a többi termékemet pedig eladom, vagy elajándékozom. Egyelőre még bőven nem tartok ott, hogy ezt meg tudjam tenni, de remélem, a jövőben eljutok oda, hogy ezt megvalósíthatónak érezzem. (Ez persze nem jelenti azt, hogy emiatt ne tudnék bármi újdonságot kipróbálni, egyszerűen csak egy kicsit tudatosabban kezelném azt, hogy mit tartok meg, és mit nem, és ha valamiről látom, hogy valószínűleg nem fogom elhasználni, akkor inkább túladok rajta, mint hogy feleslegesen őrizgessem).

Remélem, hogy szívesen olvastátok ezt a bejegyzést, nekem nagyon jól esett leírni, mert egy kicsit össze is szedtem ezáltal a gondolataimat :) Nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre, ha van, akkor dobjatok egy kommentet, és beszélgessünk :)

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.