Arcápolás, Egészség, Smink, Szépség

Hogyan sminkeljünk a nyáron?

nyarismink

Sokszor látok az interneten kérdéseket a nyári sminkeléssel kapcsolatban – milyen alapozót, milyen színeket használjunk, és úgy egyáltalán, mit tegyünk, hogy a smink ne folyjon színes csíkokban az arcunkon? Sokféle válasz létezik ezekre a kérdésekre – én összegyűjtöttem azokat a tippeket, trükköket, amiket én magam előszeretettel alkalmazok a nyári kánikulában való sminkelésnél. Szívesen olvasnám a ti ötleteiteket is a témában, úgyhogy írjátok meg kommentben, ti hogyan boldogultok a nyári melegben :) Jó olvasást!

Az első, és legfontosabb dolog, amire szeretnék kitérni, az maga az egész smink alapja – az alapozás. Míg télen plusz védelmet jelent a hideg ellen az alapozó, és a primer is, nyáron épp ellenkező a helyzet. A primer egyébként is ingoványos talaj a pórusok eltömítése miatt, és vajmi kevés vigasz, hogy sokkal szebb finist ad az alapozónak, ha utána gyulladt, mitesszeres bőrt hagy maga után. Napközben alapozó alá használni csak télen érdemes, egyébként inkább csak este 3-4 órára vigyük fel egy erősebb esti smink alá. Ugyanez igaz az alapozóra is a nyári kánikulában. Az izzadtsággal keveredve nem csak, hogy mindenen foltot hagy, amihez hozzáér, de a pórusokat eltömítve ugyanazt az eredményt hozza hosszú távon, mint a primer. Érdemesebb ilyenkor inkább egy kicsit variálnunk az arcápolási rutinunkon, és jobban odafigyelni a bőr épségére, hogy alapozó nélkül is ki merjünk merészkedni az utcára – arról nem is beszélve, hogy a nap maga is fantasztikus hatással van a bőr simaságára, és minden jellegű bőrproblémára. Használjunk vizes alapú arckrémet önmagában, alapozó nélkül, legalább 15-ös, de inkább magasabb fényvédő faktorral. Ha semmiképpen sem tudunk lemondani az alapozóról, esetleg problémásabb a bőrünk, amin a nyári arcápolási rutin sem segít, akkor érdemesebb egy könnyű textúrájú terméket választani, és vékony rétegben alkalmazni. Én nyáron egyáltalán nem használok alapozót, csak a szememre, és a számra koncentrálok a sminkelésnél.

Hasznos barátaink lehetnek még a por alapú alapozók, vagy púderek, amik eleve matt hatást biztosítanak a bőrnek. A nyári melegben mindig jól jön, ha a táskánkban lapul egy kompakt púder, vagy mattító papír is, ami segít korrigálni az átnedvesedett sminket a nap folyamán. Ilyenkor jobb a sminket gyakran ellenőrizni, nehogy mi legyünk az utolsók, akik észreveszik a nevetségesen elkenődött festéket.

Ha alapozás nélkül szeretnénk pirosítót használni, érdemesebb inkább a krémes állagúakat választani, mivel kevésbé mosódik el az izzadt bőrön, mint a por alapú. Én ilyenkor sokszor pirosító helyett is bronzosítót használok, mert remekül mutat a természetes, napbarnított hatású bőr, de nagyon üde hatást érhetünk el egy világosabb, rózsaszínes pirosítóval is.

A szemeimre nyáron is ugyanakkora hangsúlyt fektetek, mint bármikor máskor, ilyenkor viszont inkább a drágább termékeimhez nyúlok, mivel szeretnék minél tartósabb hatást elérni, és elkerülni az elmaszatolódást. Ilyenkor különösen fontos egy jó szemhéjalapozó, mert ezen múlik, mennyire jut el az izzadtság magáig a tényleges sminkig. Én mostanában csak a NARS szemhéjalapozóját használom, de tervben egy itthon kapható jó szemhéjalapozó felkutatása is – pénztárca függvényében hasonló kiszerelésben kapható a NYX, vagy a Catrice polcain is. A sminket ezután ugyanúgy viszem fel, mint máskor, és hacsak nem vagyok hosszú órákig kitéve a tűző napnak, nem is kenődik el egyáltalán, még a tusvonalat is remekül bírja. Színeket tekintve én most is, mint mindig, a barnás variációk mellett teszem le a voksom, és igyekszem minél melegebb árnyalatokat választani – arany, bronz, meleg barna, néha egy kis lilával-burgundival fűszerezve.

Szempillaspirál tekintetében ilyenkor legjobb a vízálló spirálok mellett dönteni, ami akár strandoláskor a víztől, akár a nap folyamán jelentkező izzadtságtól is véd. Ezeket persze a nap végén nagyon körültekintően kell lemosni, mert nem csak a vízre, de általában a sminklemosókra is immunisak :) Én nyáron is a L’oreal Double Extension spirálját használom, ami bár nem vízálló, de az egyetlen olyan spirál, amiben meg vagyok elégedve a szempilláimmal :)

Rúzst általában annak függvényében választok, hogy milyen erősen koncentráltam a szemfestékemre. Egy erősebb, füstös sminkhez inkább természetesebb, rózsaszínes árnyalatot választok, vagy egyszerűen csak szájfényt viszek fel. Ha a szemfestékem kevésbé domináns, akkor megdobom a sminket egy erősebb rúzzsal – így nyáron általában eperszínű, vagy élénkvörös színeket használva, a lilás árnyalatokat pedig inkább őszre tartogatom.

A nap végén különösen fontos odafigyelni, hogy a sminket teljes egészében eltávolítsuk az arcunkról, hogy éjszaka lélegezni tudjanak a pórusok. Mindenképpen használjunk éjszakai krémet is, és reggel indítsunk egy kiadós arcmosással!

Remélem, hasznosnak találtátok a leírást, ha igen, írjatok, kommenteljetek, hogy ti milyen trükkökkel vágtok neki a nyárnak, ha a sminkelésről van szó :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.